DÉZSA-VÜ VENDÉGHÁZ

TISZA-TÓ, SARUD


Látnivalók

 

- Falumúzeum

  Sarud, Kossuth u. 93.

A berendezett szobák hűen őrzik a múltidő értékeit.Az udvaron álló gémeskút eredeti gémmel, ostorral, itatóvályúval van felszerelve, valamint látható itt egy fazéktartó ágasfa is.  

 

- Római katolikus templom

  Sarud, Kossuth u. 47.

A falu főútvonalán található a nagyméretű barokk építmény. Hajdan náddal fedett kőtemplom. A templom belsejében találjuk az aranyozott fa főoltárt. A klasszicista oltárkép a Szentháromságot ábrázolja. A szép keresztelőmedence alsó része festett kő, rajta márványosan festett fadob. Tetején színezett szoborcsoport a keresztelés jelenetével. A szószék eredetijét Singer János Mihály egri szobrász készítette 1744-ben. 

 

- Nepomuki Szt. János szobor

  Sarud, Kossuth u. 5.

A szobrot a község emeltette 1790-ben, ahogy azt a talapzatán látható felirat is tanusítja:
"Istenhitt szeretete szentek buzgosaga a Sarud helsege alitotta Nepomuki Szent Janos tiszteletere 1790"

Sarudon Nepomuki Szent János (május 16.) is jeles nap, mert ez volt a falu fogadott ünnepe.  A szenthez való könyörgés hatására szűnt meg valaha a faluban dúló marhavész. 

 

- I. Világháborús emlékmű

  Sarud, Kossuth u.

Az I. világháborúban különböző harctereken 100 sarudi hős áldozta életét, az elesett katonák tiszteletére emelt emlékmű az általános iskola előtti parkban áll.

A  lehajtott fejű, puskájára támaszkodó katona egy koszorús sírkő mellett áll. Bal vállán kenyértáskát, övén bajonettet visel.

 

- II. Világháborús emlékmű

  Sarud, Temető

A felirat szerint:

"1938-1945 Hittel a hazáért Itt nyugszonak Sarud község határrában elesett magyar katonák Állíttatta Sarud község lakossága 1947".

A felirat érdekessége többek között az 1938-as kezdődátum.


A rózsákkal körülvett feliratos márványtábla két oldalán: keresztbe tett szablya és puska, felettük sisak látható. Az emlékmű tetején egy turul kőszobor áll.

 

- Szt. Vendel szobor

  Sarud, Petőfi u.

Szent Vendel hagyományosan a pásztorok, a pásztorkodás védőszentje.

A kékre festett talapzat legfelső, barnás alapú lapján olvasható szöveg: "Jószágunkat őrizd meg / mindennémű veszélynek / ártalmától, Szent Vendelnek / könyörgésére." Az alatta lévő fehér táblán: "Emlékül állíttatta / özv. Pásztor Jánosné / szül. Balog Erzsébet / 1933."

 

- Horgászmúzeum

Sarud, Kossuth u. 84.

Az ország első horgászmúzeuma! A magyar és külföldi horgászok számára bemutatják a horgászmódszereket, a horgászeszközök fejlődését, a horgászathoz kapcsolható tárgyakat és természetesen néhány trófeát is. A gyerekeket várja egy mini orsóbontó és egy halászháló kötő sarok. 


© Minden jog fenntartva.