DÉZSA-VÜ VENDÉGHÁZ

TISZA-TÓ, SARUD


Sarud környéke

A Sarudról elérhető legnépszerűbb Tisza-tavi úticélok

 

 

Tisza-tavi ÖkoCentrum Poroszló

A Tisza-tó legnépszerűbb attrakciója. Európa legnagyobb édesvízi akváriuma, benne az egykor, Tiszában is élt vizával. Tornyából csodálatos panoráma nyílik az előtte elterülő medencére.

Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló

 

Tisza-tavi Vízisétány Poroszló

A 2006-ban megnyitott Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény a térség egyik legnépszerűbb, pallókon bejárható természetes látnivalója, ami csak a víz felől közelíthető meg.

 

Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény Poroszló vélemények - Jártál már itt?  Olvass véleményeket, írj értékelést!

Tiszavirág Ártéri Sétaút és Pákász Tanösvény Tiszaörvény

A Szabics-kikötőből induló Tiszavirág ártéri sétaút, a kalandos Pákász tanösvénnyel együtt, a folyó és a tó gazdag élővilágának a legátfogóbb képet mutatja.  Túránk közben betekintést nyerhetünk a Tisza-tó élővilágába, az itt élő emberek életébe, hagyományaiba, mesterségeibe  és még ladikozhatunk is a romantikus, kristálytiszta vizű, tündérrózsákkal borított belső tavon, a Göbén.

Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvény, Tiszaörvény

Óhalászi Holt-Tisza

Ez egy nagy patkó alakú holtág. Ide belsőégésű motorral ellátott motorcsónakkal TILOS bemenni, elektromos motorral be lehet hajtani.A víz itt kristálytiszta, amit tavasztól gyönyörűen virágzó tündérrózsa mező szegélyez. A víz mellett lévő fákon kormoránok láthatóak és a gémfajok többségével is találkozhatunk. Az Óhalászi sziget Tiszahalász településről kapta a nevét. 1876. március 24-én hatalmas árvíz pusztított a területen, ami 23 települést öntött el. Az óhalásziakat kimenekítették és Újlőrincfalván telepedtek le. Az Óhalászi-szigetet a legegyszerűbben úgy lehet észrevenni, hogy van egy kilátó, amihez egy jó kis kikötőhely tartozik. A kilátó mögötti ösvényen ha végigmegyünk, az Óhalászi temetőhöz jutunk, ahol van egy információs tábla is. 

Óhalászi kilátó ilyen volt   

Kiskörei Vízilépcső

A vízilépcső három egybeépített főlétesítménye: a duzzasztómű, a vízi erőmű és a hajózsilip. A hajózsilip 12 méter x 85 méteres méretével 1350 tonnás hajók zsilipelésére alkalmas. A vízerőmű előzetes egyeztetéssel látogatható.

Üzemlátogatás a kiskörei vízierőműben

Kiskörei Hallépcső

Az ország egyetlen hallépcsője a Tisza-tónál található, Kiskörén. Közép-Európa legnagyobb ökológiai folyosója. A hallépcső átadása 2014. október 28-án volt. A létesítmény egy közel 1400 méter hosszú csatornával kerüli meg a duzzasztóművet, így biztosít egész évben szabad vándorlási lehetőséget a halak számára a Tisza-tó és a vízlépcső úgynevezett alvízi folyószakasza között. A hallépcső vízszint-szabályozó műtárgyában alakítottak ki egy monitoringhelyiséget, melyben kémlelő ablakokon keresztül figyelhető meg a halak mozgása.

Hallépcső - Tisza-tó Strand - Abádszalók

Hogyan lépcsőznek a halak? - Greenfo

Bölömbika kilátó

A négyszintes, fából épült tornyot kizárólag a vízről, azaz kajakkal, kenuval vagy SUP-pal lehet megközelíteni, így a tavat behálózó vízitúra-útvonalak pihenőhelyeként is igénybe vehető. Sarudról is könnyen megközelíthető, de a legközelebb Újlőrincfalvához esik.

Fattyúszerkő kilátó

A Csapói-Holt-Tiszán, egy földnyelven található. Vörösfenyőből épült. Nevét a környéken fészkelő madárról kapta. Poroszlóról indulva kb 5 km-es vízi túra.

 SZOLJON - Biztonságba kerültek a szerkők Mezőtúron

Füzes Sajtműhely, Poroszló

Itt nemcsak kóstolni és megvásárolni, hanem előzetes bejelentkezés után (4főtől) elkészíteni is lehet sajtokat. Az Élménysajt készítés során a Sajtmester lesz segítségetekre.

Tisza-tavi tekergések - Hosszan exponálunk

Kenguru park, Tiszaderzs

Benett kenguruk között sétálhatsz, megcsodálhatod a vörös óriáskenguruk lenyűgöző termetét, de Ausztrália színes madarai a legkisebb zebrapintytől a legnagyobb kakadu fajokig is megtalálhatóak ebben a mini állatbemutatóban. Ha elfáradtál, akkor vár a játszóház, az Ausztrál Játszótér és már folytathatod is az állati kalandokat a simogatóZOOban, ahol kameruni juhok és törpekecskék várnak.

Tudtad, hogy Magyarországon Kenguru Park is létezik?      Egy darabka Ausztrália a Tisza-tónál: kengurupark nyílik Tiszaderzsen  (VIDEÓK)

Képgaléria
nanoweb kép
nanoweb képnanoweb képnanoweb kép© Minden jog fenntartva.